Vooruit, de letters beginnen met Zwart/wit, het gaat uiteindelijk om de ‘D’ van denken in dit deel van Levenskunst ABC. Zwart/wit denken, ik kom het regelmatig tegen in mijn praktijk. Het is een soort van mechanisme voor sommige mensen. Ze hebben uit een overlevingsdrang ooit besloten op basis van ervaring of op basis van een ongegronde angst dat iets of iemand ‘zo en zo’ is. Een gevolg daarvan is dat het een ‘selffulfilling prophecy’ wordt. Het is dan ook niet dat iets of iemand werkelijk bedreigend is voor de persoon. Het is de persoon zelf en de resonantie in de persoon zelf die maakt dat het denken zwart/wit wordt, is en vaak blijft. Ze conditioneren het ‘onbewuste’ en dragen het ‘onbewuste’ op om iets of iemand zo waar te nemen. Je onbewuste ‘gehoorzaamd’ het bewuste waardoor een oneindige spiraal van negatieve en/of angstige gedachtes in stand wordt gehouden, die ten alle tijden een nadelig effect hebben op je algehele gezondheid.
In dit zevende deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking tot zwart/wit denken. Neurotisch gedrag Dwangmatig zwart/wit-denken. Kan zelden twee zijden van de medaille zien. Ziet één kant en houdt daar star aan vast. Plaatst de meeste mensen, dingen en ideeën in hokjes en is vaak verstoord als zijn oordeel over anderen niet blijkt te kloppen. Normaal gedrag In veel opzichten een zwart/wit-denker, maar kan op sommige punten redelijk zijn als hij omzichtig wordt benaderd. Af en toe verstoord als zijn oordelen (etiketten) over anderen niet kloppen. Heeft vele vooroordelen (b.v. tegen minderheden) en verdraagt geen vage of onduidelijke situaties Levenskunst Flexibel denken. Gebruikt zelden zwart/wit-denken. Ziet op de eerste plaats het geheel. Begrijpt de realiteit achter schijnbare tegenstrijdigheden. Heeft een tolerante ingesteldheid. Oordeelt nooit en is nooit verstoord door oordelen van anderen over hem. Zwart/wit denken behoort doe aan het denken in drogredenen. Net als een goede redenering bestaat een drogreden uit één of meer premissen (stellingen) of axioma’s (niet bewezen aannames) waaruit na het stellen van causaal verband een conclusie wordt getrokken of een aantal argumenten waarmee een mening wordt onderbouwd. De conclusie van een drogreden kan zowel juist als onjuist zijn, maar een drogreden voldoet niet aan de voorwaarden geldigheid en gezondheid. Dat wil zeggen dat de redenering niet geldig is (dan klopt de vorm van de redenering niet) en/of niet gezond is (dan zijn de stellingen niet geldig). (Bron Wikipedia d.d. 26 april 2011) Natuurlijk valt hier ook weer een citaat van Seneca bij te halen. Aan dit citaat gaat een verhaal vooraf dat Seneca beschrijft aan zijn leerling Lucilius. Het thema is: wat maak je je druk om lawaai? Seneca vertelt daarin dat hij boven een badhuis woont en dagelijks allerlei lawaai om zich heen hoort: gekreun, gepiep, hoge blaastonen, luide plonzen, schreeuwende ‘amokmakers’. ‘Jij moet wel stalen zenuwen hebben, zul je zeggen’, schrijft hij aan Lucilius. ‘Of je bent doof, dat je hier tussen al die herrie, die wirwar van kabaal, het hoofd koel houdt.’ Om zijn epistel te eindigen met: ‘Weet dat je pas dan in balans bent als geen enkel lawaai je nog raakt, als geen woord je van streek maakt, of het nu vleiend of dreigend is dan wel een loos en onbeduidend omgevingsgeluid.’ (Bron: Seneca Leren sterven; brieven aan Lucilius) Verscheen op WordPress 26 april 2011 Wat een pareltje in dit Levenskunst ABC! Doelgerichtheid en visie, een doel voor ogen hebben en daar een beeld bij hebben. Zingeving vinden en betekenis geven. Hoewel mijn stokpaardje, zowel in mijn werk als loopbaancoach als in mijn leven, ‘zingeving’ is of het op een zingevende manier bezig zijn, heb ik dit nog niet zozeer aan doelgerichtheid en visie gekoppeld. Dit stukje nodigt mij dan ook uit om daar voor mezelf woorden en gedachten aan te geven.
Zingeving als doel, zingeving als visie. Uiteindelijk komt het neer op leven en het beoefenen van levenskunst voor mij. Blijven schaven en beitelen. Of zoals eerder geschreven, de beoefenaar van levenskunst is beeldhouwer, beitel en marmer tegelijkertijd. In dit zesde deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking totdoelgerichtheid en visie. Neurotisch gedrag Vertoont tekens van doelloosheid. Ziet weinig zin of betekenis in werk, relaties, enz. Vindt het leven een voortdurende strijd. Verkeerd vaak op de rand van de paniek, zelfs als hij/zij objectief gezien “veilig” is. Normaal gedrag Ziet doel en betekenis op sommige terreinen van het leven maar is niet in staat alle terreinen tot een zinvol geheel te integreren. Heeft vaak moeilijkheden op een of ander terrein, hoewel hij over het algemeen uiterlijk een “zekere” indruk maakt. Levenskunst Heeft een sterk gevoel van doelgerichtheid op de meeste terreinen van het leven. Door zijn visie, wereldbeeld en mensbeeld kan hij/zij overal zin en betekenis ontdekken. Heeft een groot gevoel van zekerheid als gevolg van een sterk gevoel van eigenwaarde. Mijn inziens is een mooi en vol leven het doel wat tevens doelgerichtheid geeft. Het is een voortdurend proces dat doorgaat tot de laatste adem. Daar is vertrouwen voor nodig, in jezelf en in je medemensen. Natuurlijk zijn er periodes in ieders leven dat we ons laten tegenhouden door eerdere ervaringen en bovenal emoties, denk daarbij aan boosheid, verdriet, angst, pijn en schuldgevoelens. Sommige van deze gevoelens verminderen en slijten door het verstrijken van de tijd. Resten van gevoelens en emoties van eerdere ervaringen blijven achter om weer op te spelen als een volgende nieuwe ervaring plaatsvindt. Terecht of onterecht. Time Line Therapy™ Wil jij eens onderzoeken met welke oude gevoelens je rondloopt waarvan je denkt; ik zou willen dat ik er van af was en weer volop kon genieten van alles wat dit leven mij te bieden heeft? Neem dan eens contact op om te horen wat Time Line Therapy™ voor jou kan betekenen. Verscheen op Wordpress 16 april 2011 Conformisme, het volgende stukje uit het Levenskunst ABC. Bij dit onderdeel heb ik toch even moeten nadenken. Want conformisme kan het leven ook wat makkelijker maken in de huidige maatschappij. Door je te conformeren in het publieke verkeer, kan je ervoor zorgen dat de aandacht niet op jou gericht is om daarna ongegeneerd non-conformistisch je eigen gang te gaan uit het zicht van het grote publiek.
Conformeren doe je om de gezamenlijke regels en afspraken na te leven, denk hierbij aan de verkeersregels. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Mensen zijn sociale wezens en willen daarom graag bij een groep horen en relaties aan gaan met andere mensen (bijvoorbeeld een vriendenkring). Daarom beschikken wij over een conformiteit drang: de neiging om je aan te passen. Je kunt altijd ervoor kiezen om te conformeren aan de heersende gang van zaken, maar niet eerder dan dat je hebt overwogen wat deze keuze voor jou, of je persoonlijke cirkel van invloed, betekent. Niets mis mee, naar mijn idee. Of zoals Maarten Maartensz het stelt in het filosofisch woordenboek: ‘De essentie van werkelijk maatschappelijk conformisme is het heldere besef van de conformist dat zijn conformisme een welbewuste leugen, of theater is, en dat hij liegt en in collusie met alle andere conformisten. Om dezelfde redenen: angst en egoïsme. Wat telt is niet de werkelijkheid maar de schijn en pretentie van werkelijkheid – en het heldere bewustzijn dat dit zo is.’ Hieruit kan ik opmaken dat conformeren voordelig kan zijn in het maatschappelijk verkeer, maar hij die conformeert tegen beter weten in, uit angst of egoïsme, die lijdt uiteindelijk het meest. Vroeger of later. In dit vijfde deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking tot conformisme. Neurotisch gedrag Is in alles conformist. Voortdurend bezorgd of hij “het doet” zoals de meeste mensen of de “maatschappij” vinden dat het moet. Raadpleegt vaak adviesrubrieken en houdt “trendsetters” in de gaten. Zal zonder veel nadenken de regels opvolgen en verwacht dat ook van anderen. Normaal gedrag Houdt zich aan de meeste culturele normen en conformeert zich aan de meeste gewoonten. Is gevoelig voor “aanpassen” maar gunt zichzelf een zekere individualiteit. Is vooral een conformist in “belangrijke zaken” als carrière, politieke standpunten, woonplaats, enz. Is in staat regels en normen te negeren als die duidelijk zinloos zijn. Levenskunst Hecht geen positieve waarde aan conformiteit op zich of aan externe beloning of goedkeuring, evenmin als aan het niet conformeren op zich. Verwerpt blind conformisme, vooral in “belangrijke zaken”. Zal onbelangrijke regels en gewoonten moeiteloos negeren en zal ervoor ijveren om echt destructieve regels en gebruiken te veranderen. Conformisme hoeft niet vervelend of slecht te zijn, als het gezien de omstandigheden en na een bewuste afweging voor jou persoonlijk de beste optie is. Velen zijn je dan al voorgegaan, goed voorbeeld doet nog steeds goed volgen. Conformisme wordt voor mij persoonlijk pas echt als vervelend ervaren als de conformist meent mij, zijn of haar normen en waarden te moeten opleggen. Maar dat is weer een ander verhaal. Bronnen: Academie voor Levenskunst België Filosofisch Woordenboek Verschenen op WordPress 5 april 2011 |
AuteurAmy van Son | Seneca Advies Archieven
December 2012
Categorieën
Alles
|